Hallituksen ihannointi byrokratiaa kohtaan sivuuttaa näkökulman kustannustehokkuudesta

Meillä on oikeistolainen hallitus, joka ihannoi julkisen sektorin ja byrokratian kasvattamista. Olemme saaneet seurata vierestä, miten oikeistolainen hallituksemme on kasvattanut Kansaneläkelaitoksen sekä TE-toimistojen työtaakkaa. Työttömien haastattelut ja nyt vuoden alussa tullut aktiivimalli lisää julkisen sektorin kokoa sekä kustannustaakkaa. Mitään tietoja kustannustehokkuudesta ei ole saatavilla, vaikka tämän kaiken maksaa veronmaksajat. Tuntuu, että ainoastaan opposition tavoitteena on saada maahamme tehokas ja vähemmän byrokraattinen järjestelmä, joka kannustaisi esimerkiksi yrittäjyyteen. Me kaikki tiedämme, miten vaikeaselkoinen byrokratia estää talouskasvua ja syö innovatiivisuutta sekä vaikeuttaa yrittäjäksi lähtemistä. Pelottavaa, ettei hallituksemme ymmärrä kustannustehokuutta tai kuuntele asiantuntijoita. Talouskasvumme ei kehity täydellä potentiaalillaan tällaisella politiikalla.

Vasta kun aktiivimalli oli tehty, on huomio siirtynyt erinäisiin kannustinloukkuihin. Meillä on siis oikeistolainen hallitus, joka kyhää erilaisia aktiivimalleja työttömille. Aktiivimalli lisää kannustinloukkuja ja täten estää työllistymistä. Luotto hallituksen pätevyyteen alkaa rakoilemaan. Kun itseriittoinen hallituksemme ei suostu kuuntelemaan asiantuntijoita, on seurauksena ainoastaan kiireellä valmistettuja lakeja, jotka saavat kansalaiset vain hämmentymään.

Jotkut oppositiosta ovat tuoneet esille perustulon, joka ensinnäkin vähentäisi merkittävästi byrokratiaa, kannustaisi ottamaan lyhyempiä työsuhteita sekä kannustaisi yrittäjyyteen. Perustulo myös tukisi tietoyhteiskunnan kilpailukykyä, koska sen avulla myös omaehtoinen opiskelu oli mahdollista aina työttömyysjaksoilla.

Oppositio ymmärtää tulevaisuutta. Työelämä muuttuu teknologian seurauksena, ja tämä muuttaa tapoja joilla työtä tehdään sekä luo uudenlaisia ammatteja. Oikeistolainen hallituksemme ei ymmärrä tulevaisuutta, vaan turvautuun vanhoihin rakenteisiin eikä ymmärrä muutoksen tärkeyttä. Suomen tulee olla joustava, ketterä ja innovatiivinen, ei byrokraattinen ja tulevaisuutta pelkäävä.

Kun hallituksemme ei ymmärrä todellisuutta, vaan ajaa politiikka ainoastaan aatteilla, muttei faktoilla, niin sillä välin oppositiomme miettii, miten saisimme maamme pysymään kehityksen tiellä. Oppositiomme miettii keinoja lisätä työpaikkoja, kun taas hallituksemme kyhäilee rankaisuja työttömille, jotta nämä menisivät kuvitteellisiin työpaikkoihin, joita ei ole olemassa. Tästä syystä aktiivimalliin todennäköisesti kirjoitettiinkin 18 tuntia 65 päivän aikana, ehkä siis hallituksemme ymmärtää, että työpaikkoja on liian vähän. Sen sijaan, että työpaikkoja yritettäisiin luoda enemmän, niin pyritään samaan työttömät tekemään marginaalisen vähäisiä työtunteja, joilla työtön ei tule toimeen ja saa lisäksi pähkäillä tuntitolkulla hallituksemme luoman byrokratiaviidakon kanssa. Tarvitsemme päättäjiä, jotka johtavat Suomea nousuun faktoilla, eikä harhakuvitelmilla ja aatteilla.

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: