Vastavoima tukee PAU:n työtaistelua

PAU lippu

Posti- ja logistiikka-alan (PAU:n) työehtosopimus umpeutui 30.10.. Asioita seuraaville oli jo alkusyksystä tiedossa, että neuvottelut tulevat olemaan vaikeat. Postiala on ainoita merkittäviä aloja joka ei ole ns. työllisyys- ja kasvusopimuksessa mukana, niinpä alan työntekijät ennakoivat, että postilaisia käytetään koekaniineina, kun EK, hallitus ja työnantajat ajavat läpi tuottavuusloikkaa. Sillä nimellähän meneillään olevaa palkkojen halventamiskampanjaa kutsutaan.

Edellä mainitusta huolimatta Postin työntekijöille tuli yllätyksenä työnantajapuolen rajut toimet. Ennen kuin sopimus edellinen sopimus oli ehtinyt päättyä tai kukaan alan liiton (PAU) puolelta oli puhunutkaan työtaisteluista, työnantaja ilmoitti tehneensä sopimuksen työvoiman vuokraamisesta SOL:n kanssa. Firman väkeä ilmestyikin Postin eri toimipisteisiin heti työehtosopimuksen päätyttyä 2.11..

On helppo ymmärtää, ettei työnantajan toiminta vastaa käsitystä normaalista neuvottelutilanteesta. PAU:n johto oli tyrmistynyt ja tuomitsi työnantajan menettelyn jyrkästi suusanallisesti. Vielä jyrkemmin toimet tuomitsi PAU:n jäsenistö. Sponttaaneja ulosmarsseja oli pitkin päivää Postin eri toimipisteissä Helsingistä Kemiin.

On kiinni työnantajista, haluavatko he aidosti neuvotella ja sopia uuden molempia osapuolia tyydyttävän työehtosopimuksen, vai haluaako työnantaja käyttää postilaisia koekaniineina, kun tuottavuusloikkaa harpotaan.

Katso myös:

%d bloggaajaa tykkää tästä: